of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe machinerichtlijn zorgt voor meer veiligheid bij autolaadkranen.

Cargotec Netherlands heeft de eerste extra veilige — volgens de nieuwe Machinerichtlijn en de EN 12999:2009 norm — HIAB XS111 autolaad- en loskraan afgeleverd.

Met de aflevering van een DAF LF 55 bakwagen voorzien van EEV dieselmotor zet Bronij bv uit Oude-Tonge een volgende stap binnen haar maatschappelijk verantwoorde onderneming. Het bedrijf van Ron Broeders en Leonard de Nijs startte in 2004 en is sinds die tijd uitgegroeid tot een veelzijdige specialist op het gebied van het leveren, plaatsen, inspecteren, onderhouden, repareren en keuren van ondergrondse afvalcontainers. Tevens houdt men zich bezig met de aanleg van leidingen. Op dit moment telt het bedrijf vijf vrachtauto's, allen van het merk DAF, waaronder deze door Truckland Zuid-Holland geleverde DAF LF 55. Voor de werkzaamheden aan de containers van onder anderen de Roteb, gemeente 's Hertogenbosch en ISGO (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee) en diverse kleinere gemeentes, is deze Bronij-truck voorzien van een hydraulische HIAB XS 111 E3 HiDuo autolaad- en loskraan met afstandsbediening. Een kraan die volledig voldoet aan de Machine Richtlijn 2006/42/EC, zoals deze nu van toepassing is op alle machines (w.o. autolaad- en loskranen) die na 29 december 2009 geproduceerd en in een EU land verkocht worden.


— foto: Nieuwe richtlijn zorgt voor meer veiligheid bij autolaadkranen.

De genoemde Machine Richtlijn en de daarvan afgeleide en Europees goedgekeurde norm EN 12999: 2009 worden volledig nageleefd door HIAB / Cargotec. Iets dat ook voor de directie van Bronij bepalend was in de keus voor deze autolaad- en loskraan. Mede-directeur Leonard de Nijs: "Wij werken voor diverse overheidsbedrijven en die stellen duidelijke Europese regels op. Dagelijks inspecteren wij een groot aantal ondergrondse containers volgens de strikte richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld. Mocht herstel nodig zijn dan voeren wij dat direct uit om vervolgens de containers te inspecteren volgens de afspraken. Een dergelijke inspectie is een jaar geldig en geeft een goed beeld van de staat van onderhoud en veiligheid van de betreffende container."





De DAF LF wordt ingezet bij storingswerkzaamheden. Aan de voorzijde van de laadbak is een afgesloten werkplaats gemonteerd voor de benodigde gereedschappen en onderdelen. Deze werkplaats is aangebracht door Elcar. Daarmee bleef er voor de autolaad- en loskraan een plaats achter op de laadbak over. "Die houdt zo zijn maximale bereik en werkt het meest veilig, omdat je vanaf de achterkant het dichtst bij het werk komt. In de kraan zijn meerdere nieuwe technieken aangebracht om die voorgeschreven veiligheid te garanderen. Dan gaat het om de continu variabele stabiliteitslimiet (VSL) die ingrijpt wanneer het voertuig niet rondom juist staat afgestempeld. Of, wanneer de machinist een te zware last onder een bepaalde hoek wil hijsen. Op de bedieningspanelen van de kraan en afstandsbediening lichten dan rode waarschuwingslampjes op. Dat laatste komt nog wel eens voor, want wanneer wij uitrukken voor een storing kan die container ook gevuld zijn met stenen, tuinafval of andere zwaar afval. Net zo veiligheidsverhogend zijn de LED knipperlampen op de steunpoten en het CWI waarschuwingssysteem dat in werking treedt wanneer de kraan op een hoogte van meer dan vier meter geparkeerd is en de chauffeur zou willen wegrijden. Dit CWI systeem werkt ook wanneer de steunpoten (nog) niet in de juiste transportpositie staan."

"Zeker zo belangrijk voor ons is de uiterst nauwkeurige bediening van de kraan en de afstandsbediening. Om op ieder werk de ondergrondse containers te kunnen hijsen, hebben wij Gejo 00, Gejo 18 (3 haken systeem), Gejo 28 (verstelbare haken) en Kinshofer (paddestoel) hijsmiddelen voor deze kraan. Daarnaast hebben wij een roterende knijperbak om betonnen putten schoon te knijpen."
(19 april 2010)

  • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    WEMACON —
    BDF-wissellaadbak met vouwdeuren


    BDF 782 Wisselbak staal met : ... > Meer

    CTS
    Triangelslot


    Dit triangelslot is een en in ... > Meer

    Polypan
    Isometal panel


    Metalen geïsoleerd voor in de ... > Meer

    Sesam
    schuifdaksysteem met geintegreerde achterklep


    Het schuifdaksysteem van is ... > Meer

    MAX Trailer
    MAX100-N-3-8,60


    Drie-assige semi-dieplader op ... > Meer

    Renault Trucks
    D16 210E6


    De D-truck van Renault Trucks ... > Meer

    Citroën
    Jumper Chassiscabine L3 2.0 BlueHDi 110 / 130 / 160 (81kW / 95kW / 118kW)


    Het Citroën Jumper L3 chassis ... > Meer

    Krone
    Schamel-aanhangwagen voor wissellaadbakken


    Schamel-aanhanger van Krone, ... > Meer

    Truckbanden in de winter -
    3PMSF symbool is belangrijk


    Steeds meer landen stellen en ... > Meer

    AddSecure
    RoadView Plus: detecteert vermoeidheid bij chauffeurs


    AddSecure lanceert RoadView ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon