of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Veel bestelauto's moeten ook een tachograaf. Maar wanneer nu wel en wanneer nu niet?

 • update februari 2011: Eerste bekeuringen uitgedeeld aan bestelwagens zonder tachograaf.

  Bestelauto's waarvan het maximaal treingewicht (GVW plus maximale massa van de aanhanger) de 3,5 ton overschrijdt, zijn sinds medio vorig jaar verplicht een tachograaf te hebben, en de overheid gaat dit vanaf mei controleren. Dat meldt VDO — niet geheel zonder eigen belang want zij leveren tachografen.

  In de praktijk betekent dit dat de meeste bestelauto's en 4WD's op grijs kenteken, een tachograaf moeten inbouwen. Ook BE-opleggercombinaties en de zogenaamde kortgekoppelde BE-opleggercombinaties worden hiertoe verplicht. Als ze voor 1 mei 2006 in gebruik zijn genomen, mag het een analoge tachograaf zijn, voor nieuwere voertuigen is een digitale tachograaf verplicht. De digitale tachograaf is een weinig geliefd apparaat omdat het een hoop rompslomp met zich meebrengt, zoals het aanvragen van een bedrijfskaart en chauffeurskaarten. Uitgebreide informatie over de digitale tachograaf staat op de webpagina van het IVW.


  — foto: Een CitroŽn Jumpy — om maar een voorbeeld te nemen — heeft een maximaal treingewicht van 4,2 tot 4,9 ton. Een tachograaf is dus verplicht. Onduidelijk is of dit ook wordt gehandhaafd als het voertuig geen trekhaak heeft.

  Tot nu toe werd de nieuwe regeling niet in de praktijk gebracht vanwege het ontbreken van passende apparatuur. Veel bestelauto's beschikken namelijk niet over een goedgekeurde pulsgever voor een tachograaf. VDO heeft hiervoor nu een adaptor ontwikkeld. Deze adaptor zorgt voor de puls die nodig is om rijtijd en snelheid te bepalen. De digitale tachografen passen in een DIN-slot in het dashboard.

  Een uitzondering vormen bestelauto's die minder dan 12 uur per week worden gebruikt. Bestuurders daarvan moeten echter wel aantonen dat ze wekelijks minder dan 12 uur achter het stuur doorbrengen. Dat kan met een deugdelijke administratie — maar de bewijslast ligt wel aan de kant van de bestuurder. In de praktijk kan het leiden tot discussies met handhavers. De veiligste weg lijkt een tracking en tracingsysteem of een tachograaf.


  — foto: Ook voor de meeste grijsgekentekende off-roads gaat de tachograafverplichting gelden.

  Frits Ranke van VDO: "Het is een behoorlijk ingewikkelde regeling, maar hij is wel heel duidelijk

  Vraag offerte aan voor een VDO digitale tachograaf.

  Heeft u een digitale tachograaf nodig voor uw bestelauto?

  Vraag hier vrijblijvend offerte aan.
  in de tachograafplicht van lichte bestelauto's waarvan het GTW (dus maximaal gewicht van voertuig plus aanhanger) meer dan 3,5 ton bedraagt. Het is alleen nog niet duidelijk hoe streng IVW en KLPD dit gaan handhaven. Worden alle bestelwagens in deze gewichtsklasse hieraan gehouden? Of alleen de bestelwagens die daadwerkelijk met een aanhanger rijden? En hoe zit het met auto's die alleen een trekhaak hebben en niet met aanhanger rijden? We hebben hierover vragen gesteld aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat, maar die kon hierover nog geen opheldering geven."

  Op de website van de IVW staat nog niets vermeld over het feit dat een tachograaf verplicht zou zijn voor bestelwagens. Alleen een verplichting voor vrachtauto's wordt genoemd. Een woordvoerder van de IVW kon vandaag (nog) geen commentaar geven op het bericht van VDO.
  (17 februari 2010)

  Update, dd 18 februari 2010:
  De IVW liet ons weten dat de berichtgeving van VDO correct is. De teksten op de IVW-website worden binnenkort aan de actualiteit aangepast. Over de onduidelijkheden hoopt men op korte termijn opheldering te kunnen geven.

  Update, dd 18 februari 2010:
  We beschikken inmiddels over de Verordening waarin de wijziging van de tachograafplicht wordt geregeld. Indien u hiervan een kopie wilt hebben, mail dan uw NAW-gegevens naar info@bedrijfsauto.com. U krijgt dan een mail waarmee uw de verordening kunt downloaden. Kosten: € 9,00 excl. BTW. U ontvangt hiervan een factuur.

  Update, dd 10 juni 2010:
  Wij worden regelmatig benaderd door adviseurs en gebruikers van bestelauto's die vinden dat de (toekomstige) regelgeving over de tachograaf in bestelauto's onduidelijk is, en vragen om meer duidelijkheid. Wij hopen binnenkort hierover meer informatie te verschaffen. Mocht u zelf over meer informatie beschikken, of uw mening willen geven, stuur dan een mail.

  Update, dd 7 februari 2011:
  Inmiddels heeft de IVW de strekking van de nieuwe wetgeving gepubliceerd op haar website. De tekst luidt als volgt: "Elke lichte bedrijfsauto in de klasse N1 (bestelauto) of M1 (een van een personenauto afgeleide bedrijfsauto) die met een aanhanger een gezamenlijke toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3500 kg heeft, is verplicht een tachograaf te gebruiken. Enige uitzondering hierop is die vorm van transport waarbij de bestuurder kan aantonen dat eigen materiaal en machines worden vervoerd en dat de bestuurder daarvoor minder dan 12 uur per week op een dergelijke voertuigcombinatie rijdt. In Artikel 3 van Verordening 561/2006 zijn de voertuigcategorieŽn opgenomen waarop de verordening niet van toepassing is." Als je deze tekst leest, lijkt het erop dat de tachograafverplichting ook geldt voor bestelauto's die geen aanhanger hebben, of zelfs geen trekhaak. Maar expliciet staat dat er niet.
  Inmiddels hebben wij de eerste berichten ontvangen van bestelautochauffeurs die zijn bekeurd vanwege het niet hebben van een tachograaf. Tot nu toe hebben wij alleen meldingen ontvangen van berijders die met een aanhanger rijden. Wij houden u op de hoogte.

 • update februari 2011: Eerste bekeuringen uitgedeeld aan bestelwagens zonder tachograaf.


  Reacties:
  Een tachograaf in een bestelwagen is helemaal niet vreemd en bestaat al jaren. Ze zaten vroeger al in auto's als een Mercedes-Benz 307 en 308, en de VW LT 46. Veel nieuwe modellen zijn standaard al uitgerust met een tachograaf zoals de zwaardere Iveco Daily's en de 5 tons VW Crafter. Beroepsvervoerders moeten zich aan de rijtijdenwetgeving houden en zijn het sowieso verplicht een tachograaf te gebruiken als ze met een bestelauto met aanhanger boven de 3,5 ton gtw uitkomen. In sommige landen gelden trouwens strengere regels dan in Nederland. In Duitsland bijvoorbeeld heb je met een bestelauto boven 2,8 ton gvw altijd al een tachograafplicht.
  Het is trouwens wel spannend hoe de nieuwe regels door de wetgevers en handhavers geÔnterpreteerd zullen worden. Denk eens wat de gevolgen zullen zijn voor de verhuurbranche. Nu is het vrij gemakkelijk om een bestelbus te huren, straks moet je misschien een chauffeurskaart hebben als je een keer een dag een busje nodig hebt.
  Op dit moment ervaren wij overigens dat er in Nederland nauwelijks of niet wordt gecontroleerd op de tachoplicht bij bestelwagens met aanhanger. Als we al een keer worden aangehouden, is dat hooguit omdat ze willen kijken of lampen en banden in orde zijn. Als je een rit doet naar Zuid-Frankrijk, weet je haast zeker dat je wel ťťn of twee keer aan de kant wordt gezet voor controle.
  Jan Coen Geerligs, Geerligs Transport, Schagen.

  Kunt u ons vertelen als we met onze bestelbus iveco daily 35c14 (3500 kg) (misschien met aanhanger er achter) in Duitsland mogen rijden zonder tachograaf. Het is niet zakelijk maar voor de hobby. Gaan een weekend naar het circuit motor rijden.
  Henrik Souman, Hand- & Service Onderneming Souman, Wapenveld.
  Wij hebben navraag gedaan bij het ministerie dat meedeelt dat de tachograafverplichting in ieder geval geldt als u met aanhanger rijdt, en mogelijk ook zo wordt geÔnterpreteerd dat zonder aanhanger (maar met trekhaak) ook de tachograafverplichting wordt gehandhaafd. Tenzij u kunt aantonen dat u het voertuig maximaal 12 uur per week gebruikt voor alleen eigen vervoer — redactie.

  Dank voor uw uitvoerige uiteenzetting en de geboden mogelijkheid om over deze nieuwe MKB pesterij te kunnen discussiŽren.
  Ik heb een gesprek gehad met het ministerie van leefomgeving en milieu om uit te zoeken wat nou precies wel en niet mag zonder tachograaf. De mevrouw legde uit dat elke vorm van zakelijk (economisch) gebruik boven 3500kg in principe tachograaf plichtig is. Ik ben voor mijn werf met mijn sprinter, met zeilboot op aanhanger, in Duitsland langs de kant gezet. Ik wacht de bekeuring met spanning af maar heb al gehoord dat € 5.000,- tot de mogelijkheden behoort.
  Toen ik die mevrouw uitlegde dat ik dan maar een mercedes GL zou gaan aanschaffen op geel kenteken zei ze dat dat niets zou uitmaken omdat geel of grijs er niet toe doet. De regel zou gaan over al dan niet economisch gebruik en dus zou ik, wanneer ik met een geelkenteken SUV onderweg ga met een aanhanger voor mijn werk en boven 3500kg treingewicht zitten, ook een tachograaf in de geelkenteken auto moeten inbouwen.
  Ik heb ook een E serie station. Die zit op zoín 1740kg en mag 2100kg trekken. Heeft er al iemand een E serie station zien rijden met een tachograaf? Wellicht is het mogelijk om duidelijk te krijgen of geel kenteken werkelijk de uitzondering is zodat deze onzin op die manier te omzeilen is.
  Daarnaast word ik erop geattendeerd dat je met een tachograafplichtig voertuig (hetgeen dus betekent economisch transport boven 3500 kg) in een aantal landen op zondag niet eens de weg op mag. Ik zeil wedstrijden met de boten die we bouwen en ben dus af en toe met een boot onderweg door Europa. De wedstrijden eindigen meestal op zondagmiddag en dan zou ik dus moeten gaan wachten tot maandag om te vertrekken.
  En dan nog dit, wanneer je elke morgen om 7 uur naar een klus gaat en je rijdt 2 uur dan mag je maar 6 uur werken want je moet ook nog terug en dat duurt ook 2 uur en dan ben je dus bij 10 uur max per dag. En dan maar hopen dat je geen file hebt anders sta je stil bij een pompstation om 9 uur te wachten tot je het laatste stukje naar huis mag rijden.
  Alternatief is 9 uur werken op locatie zodat je de verplichte rusttijd hebt bereikt en dan mag je weer 9 uur rijden.
  Wanneer je de auto stil zet en aan het werk gaat vervalt de genomen rusttijd wanneer je de auto weer start binnen 9 uur en loopt de klok van de eerste rit gewoon door. Het wordt er allemaal niet leuker op.
  Joop Doomernik, Doomernik Dragons, Zaltbommel.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  MAN
  hTGX 26.520 6x2 (6x4) ó trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


  MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

  Van Hool failliet,
  VDL en Schmitz nemen gedeelte over


  Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

  Fuso
  Canter 9C18 WB340


  Fuso Canter chassis met een / ... > Meer

  Coxx
  X-Low XR 6.2-60 88 kW (107 kW)


  Nieuw lagevloerchassis van op ... > Meer

  Floor
  Floor X-press FLO-18-36S2, 4 assige steenoplegger


  De Floor steenoplegger is de ... > Meer

  Floor
  S-line ó drie-assige schamel-aanhangwagen


  Drie-assige made in Holland. ... > Meer

  Langendorf
  ISOXX


  Speciaal voor het transport ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1863 LS GigaSpace SoloStar


  Mercedes-Benz introduceerde - ... > Meer

  DAF
  FAN CF290


  DAF CF vrachtautochassis als ... > Meer

  Fiat
  Ducato Maxi Cabine Aandrijving L1 4,0t 110kW


  Dit is een ook wel genoemd of ... > Meer

  Scania
  R500 8x2/*6


  Deze Scania R500 8x2 is zo de ... > Meer

  Scania
  P220 4x2 chassis


  Scania levert het in de nu nu ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon