Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen

Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen

Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen. Voor voertuigen met bouwjaar tot 2021 is dit een administratief proces.

Als laatste EU-land is Nederland gestart met de kentekenregistratie van landbouwtrekkers en -aanhangers en mobiele machines. Ook verwisselbare getrokken uitrustingsstukken krijgen een kenteken, evenals machines die nauwelijks op de openbare weg zullen rijden, bijvoorbeeld shovels en combines. Het gaat om 550.000 tot 700.000 voertuigen en objecten - schattingen lopen uiteen.

Voor deze voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik werd genomen is het verkrijgen van een kenteken een administratief proces. Eigenaren hoeven hun materieel niet te laten "schouwen" bij een keuringsstation, ze kunnen een online formulier invullen waarbij ze slechts beperkte gegevens (onder andere merk, type, bouwjaar, brandstof en maximum-constructiesnelheid) hoeven te verstrekken. Informatie als gewicht, vermogen, laadvermogen en afmetingen worden daarbij niet vastgelegd. Van de voertuigen die vanaf 2021 in gebruik worden genomen, worden wèl alle gegevens vastgelegd. Vanaf juni 2021 moeten eigenaren bij registratie van "oud" materieel overigens een foto van het VIN-plaatje (Voertuig Identificatie Nummer) uploaden.

Eigenaren hebben tot 31 december 2021 de tijd om een kenteken aan te vragen. Na die datum geldt dat je met voertuigen die onder de registratieplicht vallen bij een RDW-keuringsstation zult moeten aankloppen voor een schouw. Dan kost registratie niet meer een paar tientjes, maar al gauw enkele honderden tot duizenden euro’s.

(Land)bouwvoertuigen die in het grensverkeer worden gebruikt (die soms in België of Duitsland rijden) hadden al een kenteken: een GV-kenteken. Houders van deze kentekens kunnen kiezen of ze het bestaande kenteken willen behouden of dit willen inruilen voor een kenteken specifiek voor (land)bouwmaterieel.

Volgens de RDW kan het in in de toekomst wellicht alsnog noodzakelijk zijn dat er aanvullende gegevens van voertuigen van vóór 2021 geregistreerd moeten worden, om bepaalde regelingen te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld afmetingen en aslasten bij het kunnen verlenen van ontheffingen of emissiegegevens in verband met milieuzones. Die zullen dan op dat moment bij de eigenaren uitgevraagd en toegevoegd worden.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft jarenlang gelobbyt om de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen erdoor te krijgen. Ramon Heerings, beleids- en deelmarktsecretaris bij TLN: "Het verrichten van beroepsvervoer met behulp van werktuigen en landbouwvoertuigen speelt al meer dan vijftig jaar. Het is een omvangrijk probleem, het gaat niet alleen om agrarische producten maar er worden ook veel bouwmaterialen, zand, grond en zelfs containers mee vervoerd. Als werkgeversorganisatie vinden wij dat het beroepsvervoer met vergelijkbare voertuigen ook onder gelijke voorwaarden moet plaatsvinden. Dat komt niet alleen het gelijke speelveld te goede, maar vooral ook de verkeersveiligheid. Met diverse organisaties en de overheid is daarom de laatste jaren hard gewerkt aan de nieuwe regelgeving. Als eerste resulteerde dit in de invoering van het T-rijbewijs in 2015, en nu in de kentekenplicht voor landbouwmachines en werktuigen, een voorwaarde om handhaving mogelijk te maken. Overigens is ook de maximum snelheid voor deze voertuigen onder voorwaarden verhoogd, van 25 naar 40 km/h."

Eigenaren van landbouwvoertuigen profiteren er dus ook van. "Niet alleen voor de maximum snelheid, de registratie zorgt er ook voor dat gestolen voertuigen sneller terug komen naar hun eigenaar. En dat zo'n voertuig een hogere restwaarde heeft. Maar het is beslist zo dat er meer regels zijn. Voor voertuigen breder dan 3 meter moet voor gebruik op de openbare weg ontheffing worden aangevraagd, bijvoorbeeld," aldus Heerings.

Voor trekkend landbouwmaterieel heeft de RDW een nieuwe kentekenserie in gebruik genomen: TBB-01-B. En voor getrokken materieel en hulpstukken is er ook een nieuwe serie: LBB-01-B. (17 mei 2021)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Nederland start als laatste EU-land.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Hertoghs O3 LZV combinatie

Cobo Stroboscoop lichtunit 4 module xenon

Pacton Schuifzeilen oplegger met zijborden

Scania G370 4x2 trekker

Polypan PolyPano3 — geisoleerde wandpanelen voor carrosseriebouw

Renault D-Wide E-Tech 19,5t WB610 — lang elektrisch 4x2 chassis

Volvo FMX 460 10x4/6 open laadbak met kraan (rijplatenvoertuig)

Nooteboom ASDV-40-22

Maxus eDeliver3 chassis-cabine

Scania: aandeel van H2-trucks zal voorlopig beperkt zijn door ongunstige energie-eigenschappen

BPW ePower

Transpart Tank Iveco Daily 170L

Volvo FH 420 / 460 / 500 LNG

SMA Serbatol RHMA 7712 combitank

Mercedes-Benz Arocs 1846 LS 4x2 (4x4)

Uitgerust onderweg met een op maat gemaakt truckmatras van Seminautic

Chereau - Hertoghs 1 assige koel / vries city-oplegger

Volvo FMX 470 10x6 kipper

Renault Kangoo Express 1.2 Energy TCE115 (85kW)

Kögel Hybride sluitsysteem voor schuifzeilen


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available