of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Sommige vervoerders zeggen de wissellaadbak vaarwel, maar anderen ontdekken hem juist.

  • Schmitz Foam bespaart veel geld met gebruik van wissellaadbakken.

    Transportondernemingen die groot zijn geworden met het gebruik van wissellaadbakken, schakelen langzamerhand over op andere typen materieel. De wissellaadbakken passen vaak niet meer in het logistieke concept, bieden niet genoeg laadruimte of zijn juist te zwaar. Maar van het verdwijnen van de wissellaadbak is geen sprake, zegt een leverancier: "Integendeel, de verkoop stijgt nog steeds."


    — foto: Versteijnen Logistics verricht intermodaal vervoer met wissellaadbakken. Maar de oplegger wint terrein als transportmiddel.

    De wissellaadbak werd in de jaren-tachtig van de vorige eeuw populair toen enkele grote verladers zoals Philips en Rockwool er hun logistiek op baseerden. Wissellaadbakken kunnen aan het dock worden gezet en worden voorgeladen of gelost, terwijl de vervoerder ondertussen weer andere wisselbakken vervoert. Deze wissellaadbakken hadden een vastgestelde maatvoering en vergrendeling en konden door iedere carrosseriebouwer worden gemaakt.


    — foto: Nieuw aangeschaft door Versteijnen: BURG multifunctionele huiftrailers, zowel geschikt voor ADR-goederen als voor bouwmaterialen.

    Wim van Wijngaarden van Versteijnen Logistics: "De Philips wissellaadbakken hadden een lengte van ruim acht meter. Toen had je het voordeel van een grote laadlengte. Later werd de maximale lengte door Europese regels beperkt tot 7,82 meter en viel dat voordeel weg. Verder is het zo dat verladers tegenwoordig hun docks efficiënter willen gebruiken.

    Ze willen niet meer heel veel wissellaadbakken hebben staan, maar opleggers die worden geladen of gelost en dan zo snel mogelijk weer plaats maken voor nieuwe opleggers."

    Roel Strous van Ewals Cargo Care uit Venlo bevestigt dit verschijnsel: "Het voordeel van voorladen heb je alleen als je werkt met een pool van bakken die op vaste punten worden geladen en gelost. Dus als je tussen twee punten heen en weer rijdt. Dat komt steeds minder vaak voor omdat transporten vaker worden gecombineerd en de transportlijnen steeds ingewikkelder worden."


    — foto: Ook bij Ewals een verschuiving van wissellaadbak naar volumecombi.

    Bij Jan de Rijk uit Roosendaal is de wissellaadbak uit het wagenpark verdwenen. "Maar dat komt omdat we niet meer de klanten hebben die bij dat concept passen," zegt purchase manager Caspar Lievaart. "We leggen ons nu vooral toe op luchtvracht met gesloten trailers. Daarnaast doen we intermodaal transport met containers. We hebben een vloot 45 ft containers, voor een deel eigendom en voor een deel huur."

    Ewals, Jan de Rijk en Versteijnen Logistics zijn voorbeelden van bedrijven waar de wissellaadbak langzamerhand het veld ruimt ten faveure van ander materieel, zoals de volumecombi of volume-oplegger. Ewals kocht onlangs een serie volumecombi's van Wecon, met een interne laadhoogte van drie meter. "In de automotive industrie, waar wij veel voor werken, is dit bijna de standaard geworden, als je niet tot drie meter hoog kunt laden, red je het niet. Met een wissellaadbak kom je hooguit tot 250 cm hoogte."

    G. Beuze van leverancier Wemacon bestrijdt dat je met wissellaadbakken geen groot-volumevervoer kunt doen. "We leveren ook bakken met een inwendige laadhoogte van 300 cm. Die zijn uitwendig 315 cm hoog en moet je dus vervoeren met een vrachtautochassis van 85 cm hoogte. Het wissellaadbakkenframe wordt dan naast het chassis gebouwd in plaats van er bovenop. Het kan wel zijn dat je bij zo'n ombouw de tank en de luchtketels moet verplaatsen."


    — foto: Producent Wemacon constateert juist een groei in de verkoop van wissellaadbakken, waaronder specialistische zoals deze koelwissellaadbak.

    Volgens Wemacon verdwijnt de wisselbak zeker niet uit het straatbeeld: "Als je twee bakken wilt vervoeren, zit je inderdaad aan de maximale lengte van 7,82. Maar we verkopen ook nog steeds langere bakken, ook van 13,60 meter lengte. Die kun je vervoeren met een opleggerchassis."

    "Een wissellaadbak is aan de ene kant heel flexibel. Wij hebben bijvoorbeeld een klant die een koel/vriesbak heeft gekocht, daarmee heeft hij tegen een lage investering een nieuwe vorm van dienstverlening opgezet. En als de vrachtauto allang versleten is, is die bak nog prima. Verder kun je met wissellaadbakken veel gemakkelijker gecombineerd vervoer verrichten."

    De wissellaadbakken die nu worden verkocht, voldoen vrijwel altijd aan de zogenoemde BDF-standaard. Die standaard behelst de vergrendelmethode en afmetingen. Binnen de BDF-norm zijn verschillende lengtes en hoogtes mogelijk, en veel verschillende uitvoeringen.


    — foto: Op een LZV kunnen drie BDF wissellaadbakken van 7,15 meter lengte worden geladen, een efficiënte en flexibele manier van vervoer maar hij moet wel in het logistieke concept passen.

    Beuze: "Ik geef toe dat er ook nadelen aan de wissellaadbak zitten. Als je een oplegger hebt staan, kun je iedere vervoerder bellen en vragen of hij hem komt trucken. Als je een wissellaadbak hebt, moet je eerst een vervoerder vinden die deze kan laden, en dan ook nog kijken of hij de hoogte en lengte wel kan hebben."

    Van Wijngaarden van Versteijnen Logistics zegt dat zijn bedrijf nu nog enkele honderden wissellaadbakken heeft en dat die ook niet snel de deur uitgaan. "Maar langzamerhand worden ze

    wel uitgefaseerd. Als we nu nieuw materieel aanschaffen, gaat het om 40% van de gevallen om volumecobinaties, en 60% om opleggers."

    "Het heeft er ook mee te maken dat bij onze klanten het accent minder ligt op volume en meer op gewicht. We hebben net een serie opleggers aangeschaft met 13,60 meter laadlengte. Dat is minder dan twee wissellaadbakken, maar een trekker met oplegger weegt weer minder dan een motorwagen-aanhanger met twee laadbakken. Dat scheelt ongeveer vier ton. Voor ons betekent dat extra laadvermogen."

    Transport en Logistiek Nederland laat weten dat er van een trend dat de wissellaadbak minder ingezet wordt, geen sprake is.
    (12 januari 2010)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    BTW terugvordering
    voor heel Europa


    Degelijke werkwijze. Zéér ... > Meer

    Whiting en mobile doors
    Roldeuren


    ... > Meer

    Coxx
    X-Low XF 6.2-69 / 75


    Drie-assig lagevloerchassis ... > Meer

    RUD
    Rotogrip


    Automatische sneeuwkettingen ... > Meer

    WAP
    WAD 135 BS / WAD 150 BS / WAD 180 BS


    Serie lichte assen met niet ... > Meer

    Stasse Transporttechniek
    Maatwerk oplegger


    Stasse Transporttechniek op u ... > Meer

    Renault Trucks
    D16 210E6


    De D-truck van Renault Trucks ... > Meer

    T Rent - H&W - Schmitz Cargobull
    Mega Volume LZV


    T Rent uit Venlo heeft in met ... > Meer

    Alcoa
    22.5” x 11.75” ET120 Ultra ONE


    Howmet Wheel Systems kondigt ... > Meer

    Spier
    Athlet — 1-assige standaard gesloten oplegger


    Universele gesloten oplegger, ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon