of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
HAK gaat rijden op gas van "eigen" groenten. Maar de huisvervoerder betaalt.

Groentefabrikant HAK uit Giessen gaat haar transport verduurzamen — maar het is nog onduidelijk hoe lang dit proces in beslag gaat nemen. Eťn van de tien distributietrucks van HAK is overgeschakeld op biogas als alternatieve brandstof. Maar transportondernemer Van der Nat moet opdraaien voor de extra investeringen, en hij neemt liever niet te grote risico's.

HAK is op tal van gebieden bezig om "maatschappelijk verantwoord te ondernemen" (MVO). Het bedrijf geeft voorlichting over het gebruik van gezonde voeding — waarbij groente natuurlijk een belangrijke rol speelt, schenkt afgekeurde groenten aan de Voedselbank en verlaagde het zoutgehalte in zijn conserven met gemiddeld 30 procent. "De komende vijf jaar willen wij onze koolstof-voetafdruk (carbon footprint) met 50% reduceren, onder andere door te rijden met vrachtwagens met biogas," aldus HAK in een persbericht.


— foto: Felicitaties van burgemeester Frank Petter van de gemeente Woudrichem bij de ingebruikneming van de Stralis op biogas door transportbedrijf Van der Nat.

Het persbericht kopt dan ook: "Vrachtwagen HAK rijdt op eigen groenten." Maar is dat waar? Nee, zo blijkt. Erik Pijnenburg van HAK legt uit hoe het precies zit: "Bij het verwerken van de geoogste groenten ontstaat een stroom restafval. Die brengen wij tegenwoordig naar een bio-vergistingsinstallatie waarbij onder andere biogas wordt geproduceerd. De vrachtwagen die Van der Nat nu in gebruik

heeft genomen, rijdt op hetzelfde soort biogas. Het is dus niet het gas uit onze eigen groenten, maar het principe is hetzelfde."

De eerste biogas-truck die voor HAK wordt ingezet is een Iveco Stralis AT440S33 LNG, een trekker met een 330 pk zescilinder motor die op aardgas of biogas rijdtt. Er zit een installatie op voor LNG, oftewel gekoeld aardgas. De truck rijdt echter ook op LBG, Liquefied Biogas. Van der Nat tankt in Tilburg, bij Iveco-dealer Schouten.


— foto: Nieuwe trekker op gas, maar Van der Nat aarzelt om ze op grote schaal aan te schaffen.

Van der Nat Transport heeft al eerder een Stralis op gas gekocht, namelijk voor klant Sligro. Dit betrof een 270 pk-uitvoering die sinds mei 2011 meedraait en nu 100.000 probleemloze kilometers heeft gelopen. De actieradius van de truck bedraagt ongeveer 600 kilometer.

Maar de huisvervoerder, die voor HAK de producten naar de DC's van supermarkten vervoert, staat niet te trappelen om massaal te investeren in alternatieve brandstoffen. "Begrijp me goed, ik ben ook voor het milieu, maar het moet ook betaalbaar zijn." Hij rekent voor: "Een kilo biogas is ongeveer 10 cent goedkoper dan een liter diesel. En het verbruik van een LNG/LBG truck is vergelijkbaar aan dat van een dieseltruck, plusminus ťťn op drie. Daar tegenover staat een flink hogere aanschafprijs. Met het dubbeltje verschil in brandstofprijs, heb je de extra investering er bij een kilometerstand van 700.000 pas weer uit. Normaal rijden wij een miljoen kilometer met een trekker, maar ik weet natuurlijk niet hoe lang deze gasmotor meegaat. Als hij er bij 5 ton mee ophoudt, heb ik dus een financiŽle strop. Waarom we dit dan toch doen? De klant vraagt erom."

Pijnenburg van HAK onderkent dat het uitrollen van het gebruik van alternatieve brandstof door HAK niet in sneltreinvaart zal gaan, maar wijt dat voornamelijk aan de beperkte beschikbaarheid van brandstof. "Met slechts ťťn punt om te tanken, is dat lastig qua logistieke planning."
(2 februari 2012)


Reacties:
Helaas zijn er in het artikel een aantal feitelijke onjuistheden en verkeerde aannames geslopen.
1) Een aantal zaken is feitelijk niet juist.
- Heading in nieuwsbrief en site zegt dat Van der Nat voor alle kosten opdraait. Dit is niet waar. Het is een project waarin beide bedrijven, zowel Van Der Nat als HAK, gezamelijk optrekken. HAK investeert mede in de vrachtwagens, voor een bedrag van 4.000 euro per wagen.
- Er wordt ontkent dat de wagen op eigen groenten rijdt. Dit klopt niet. De wagen rijdt wel degelijk op biogas dat o.a. wordt verkregen uit vergisting van de groenteresten van HAK. Het is alleen niet zo dat HAK die vergisting zelf doet, dat gebeurd bij externe bio-vergistingsinstallaties. De reststroom van HAK groenten wordt dus wel degelijk omgezet naar brandstof voor de biogas vrachtwagen.
2) Het beeld dat geschetst wordt, dat Van der Nat negatief zou zijn over een verdere uitrol van het aantal vrachtwagen op biogas, is onterecht. Beide bedrijven, Van Der Nat en HAK, hebben gezamelijk de ambitie om de CO2 uitstoot te verminderen door de inzet van biogas vrachtwagens. Deze ontwikkeling staat echter nog in de kinderschoenen. Er is nog weinig praktijkervaring met de inzet van deze

wagens. De komende tijd zal daarom gebruikt worden om deze ervaring op te doen en te kijken hoe een verdere uitrol van het aantal vrachtwagen op biogas kan plaatsvinden. Zowel HAK als Van der Nat streven erna om alle 10 de wagens die gemiddeld dagelijks voor HAK rondrijden om te zetten naar biogas vrachtwagens. Dit scheelt overigens niet alleen in CO2 uitstoot, reductie van 80%, ook zijn de biogas vrachtwagen 5 keer stiller dan conventionele vrachtwagens op diesel.
Erik Pijnenburg, manager marketing & innovatie, HAK.

Commentaar redactie:
- Als HAK 4000 euro per voertuig betaalt op een extra investering van zestig mille per voertuig, vinden wij de kop "HAK innoveert, de vervoerder betaalt" nog niet zo slecht gekozen.
- Dat het niet de eigen groenten van HAK zijn waar deze trekker op rijdt, stond in het persbericht dat door HAK is uitgegeven.
- Wij hebben niet willen suggereren dat Van der Nat negatief is over de inzet van trucks op aardgas, wel dat deze ondernemer huiverig is voor het feit dat het risico van deze overgang vrijwel geheel bij hem ligt. Dat is ook de essentie van het verhaal: het is een goede zaak dat dit soort projecten wordt uitgerold — echter de verlader maakt er goede sier mee terwijl de uitvoerende partij (het merendeel van) de lasten draagt.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  Thermo king
  X430 LS


  Te koop diverse nieuwe en van ... > Meer

  VDO
  DTCO 1381 v 1.4 compl EU 1266/2009


  Digitale tachograaf van VDO. ... > Meer

  Krone
  Mega Liner Automotive


  Krone heeft samen met diverse ... > Meer

  Rino
  CT2801Ks


  Open city-oplegger met as met ... > Meer

  Imbema Rhiwa
  Stophout


  Voor het vervoer van alle die ... > Meer

  Hyva
  Multi-Kap


  Scharnierend afdeksysteem ... > Meer

  Volvo
  FH 460 6x2T Euro6


  Nieuwe Volvo FH-trekker in de ... > Meer

  Ba-Log
  VIP-panelen


  De VIP-panelen die zijn door ... > Meer

  D-TEC
  Containerweegsysteem


  Containerweegsysteem voor en ... > Meer

  DAF Trucks / ZF
  Traxon: versnellingsbak voor nieuwe DAF XF / CF


  Standaard op de nieuwe DAF en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon