of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Er wordt genoeg gepionierd op het gebied van alternatieve brandstoffen, maar duidelijkheid en regie ontbreekt. Daar gaat TLN iets aan doen.

Er moet een goede regie komen bij het stimuleren van het gebruik van alternatieve brandstoffen in het wegtransport. En een uniforme methode om CO2-reductie vast te stellen. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland bij de presentatie van een NEA-onderzoek over alternatieve brandstoffen (zoals biogas en electriciteit).

In het rapport is een inventarisatie gemaakt van alle beschikbare alternatieven, de voordelen ervan, de extra kosten ten opzichte van het gebruik van diesel, en de knelpunten in het gebruik.


— foto: Presentatie van het rapport vond deze week plaats. Van links naar rechts: Alexander Sakkers (voorzitter TLN), Machiel Bode (ING), MariŽtte van Empel (I&M), en Peter Sierat (directeur TLN)

Ook is er bekeken welke merken trucks nu al alternatieven aanbieden. Elk merk blijkt wel iets te doen met alternatieve aandrijving, maar de verschillen zijn groot.

Er moet een betere samenwerking komen tussen transportsector, overheid, truckbouwers en aanbieders van brandstof, zegt TLN, dat samen met de ING Bank opdrachtgever was voor het onderzoek. De mobiliteitsector staat voor de opdracht om de CO2 uitstoot met 60% te reduceren in 2050. Bovendien zal diesel steeds duurder worden, en wordt het dus aantrekkelijk of zelfs noodzakelijk om met iets anders te gaan werken. Er is niet ťťn favoriet alternatief, blijkt uit de studie. Er zijn ook grote verschillen tussen de eisen die worden gesteld in bijvoorbeeld de distributie en het internationaal transport.


— foto: Tanken van onderkoeld biogas (LBG) vergt enige gewenning en je loopt kans dat je handen bevriezen. Maar het grootste probleem is dat er vrijwel geen tankstations zijn.

TLN zegt dat kleine ondernemers zich op dit moment nog het best kunnen concentreren op brandstofbesparing. "Voor grotere bedrijven zijn investeringen in groene brandstoffen beter te realiseren. Zo kunnen zij als koploper zichzelf en de sector vooruit brengen."


— foto: Alle truckmerken bieden al een of andere vorm van alternatieve aandrijving.

De huidige economische malaise kan de verdere vergroening van het wegtransport vertragen, vindt Transport en Logistiek Nederland. Een regiegroep moet de vinger aan de pols houden, en kan mogelijke obstakels uit de weg nemen. Zo'n obstakel kan bijvoorbeeld zijn dat de aanvoer van een bepaalde brandstof slecht is georganiseerd, of dat een betrokken partij relatief veel risico loopt bij het toepassen van

de alternatieve brandstof. "Het is bijvoorbeeld zonde als een innoverende transportondernemers nog niet met vloeibaar aardgas (LNG) aan de slag kunnen omdat de regelgeving voor tankinstallaties in de gemeente nog niet helder is."

Verder is er dringend behoefte aan duidelijkheid over hoe je CO2-reductie kunt meten. Iedereen roept maar wat, en heeft zijn eigen methodes waarmee hij schermt om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Er moet een betrouwbare standaard komen. Dat is duidelijk voor vervoerders, verladers en overheden. TLN gaat het initiatief nemen om samen met andere marktpartijen zo'n standaard op te zetten.

Het NEA onderzoek 'Alternatieve Brandstoffen: gat in de markt of verre toekomst perspectief?' is door TLN en ING aangeboden aan MariŽtte van Empel, directeur Klimaat, Lucht en Geluid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Heeft u interesse in het rapport? Mail dan even uw gegevens naar onze redactie, dan sturen wij het u gratis toe.
(2 februari 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Polypan
  Scheidingswanden


  Polypan levert een groot voor ... > Meer

  MAN
  TGL 12.250 4x2 BLS


  Deze lichte, kleine is alleen ... > Meer

  Steelbro
  SB180SF


  Container sidelifter, bedoeld ... > Meer

  LAG
  open oplegger met zijborden


  Uit voorraad leverbaar: zo m, ... > Meer

  Fiat - Coxx
  Ducato 3.0 CNG - X-Low Dental Car


  Mobiele praktijkruimte uit en ... > Meer

  Peugeot - Lamberet
  Partner Plancher Frigorifique 122L1 1.6 HDi


  Op basis van de Peugeot de Op ... > Meer

  DAF
  LF 220 FT 4x2 Day Cab 164kW / 186kW / 208kW


  Distributietrekker voor het ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Predictive Powertrain Control (PPC)


  Voor de Actros, Antos en nu ... > Meer

  DAF Trucks
  nieuwe cabine XF en CF / HVAC klimaatbeheersing / Exclusive Line


  Vanaf het moment van bieden ... > Meer

  MAN
  TGS 18.480 4x2 euro6 LX WB360


  MAN TGS 18.480 4x2 trekker de ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer

  KŲgel
  Port 40 Simplex


  Het Port 40 Simplex achter en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon