of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Cryogene koelers van ThermoKing zijn stil en snel, maar gebruikers klagen over de hoge kosten.

Thermo King lanceerde vorig jaar het cryogene koelsysteem in Nederland. Het aantal gebruikers groeit langzaam, en er zijn weinig technische klachten bekend. In Nederland worden acht tankstations voor vloeibaar CO2 — de 'brandstof' van het systeem — gebouwd; daarvan zijn er vijf inmiddels operationeel. Wel zijn er kritische geluiden over het hoge verbruik en de daaraan verbonden kosten.


— foto: Aftanken van een cryogeen koelsysteem is lastiger dan van een diesel-aangedreven koelsysteem. En het verbruik is hoog.

Het is een hele nieuwe techniek: cryogeen koelen. Thermo King kwam er vorig jaar mee, en zegt patent te hebben op deze koeltechniek. Dat lijkt een overbemeten claim, maar hoe het ook zij, het Amerikaanse bedrijf heeft twee zeer compacte koelunits op de markt gebracht die in de praktijk goed blijken te werken.

En stil. Lonneke van Kerkfort van Thermo King Nederland: "Klanten van ons denken weleens dat-ie het niet meer doet. Maar hij werkt gewoon bijna geluidloos." De stilte is dan ook voor sommige verladers — zoals supermarktketen Spar — een argument om te kiezen voor cryogeen koelen.

Cryogene koelmachines werken met CO2 (kooldioxide) onder hoge druk, opgeslagen in een tank. De vloeistof wordt door de laadruimte geleid en komt in een zogenaamd evaporator-spiraal, waarin hij verdampt tot CO2 gas, waardoor het spiraal extreem afkoelt. Een ventilator blaast lucht langs de spiraal, en voilà, de koude lucht wordt de laadruimte geblazen. Het verdampte CO2 wordt via een leiding afgevoerd naar buiten en komt niet in de laadruimte.


— foto: Werking van cryogene koeling. Vanuit de tank gaat de CO2 naar de verdamper waar het expandeert en voor koeling zorgt.

Het CO2 dat hiervoor wordt gebruikt, komt uit de industrie, als afvalproduct van verbranding. Steeds meer fabrieken gaan ertoe over om het CO2 op te vangen, het kan bijvoorbeeld goed worden gebruikt in kassen (gaan de planten goed van groeien) en dus nu ook als medium voor koelsystemen. Thermo King noemt het een duurzaam systeem omdat het om recycling van broeikasgas gaat.

Maar op de claim van milieuvriendelijkheid van cryogeen koelen valt wel wat af te dingen. Alle energie waarmee de laadruimte wordt gekoeld is er namelijk ingestopt door het CO2 van gas naar vloeistof te persen — met behulp van industriële installaties die veel energie gebruiken. Hoe wordt die energie opgewekt? In de reclame-uitingen van Thermo King wordt dàt nergens vermeld. In feite is het dus zo, dat de uitstoot die de koelmachine normaal bij de oplegger veroorzaakt, verschoven wordt naar de industrie. En de industrie verschuift een stukje CO2-uitstoot van de fabrieken naar het transportmaterieel. Daarnaast komt er nog een aantal omrijkilometers bij voor transporteurs die steeds hun CO2-tanks moeten vullen.

Thermo King heeft twee cryogene koelunits op de markt gebracht: de CryoTech CT-10 en de CryoTech CT-15. De eerste is voor koelbakken, de tweede voor trailers. De CT-15

heeft bovendien een extra dieselmotortje voor als de laadruimte ook nog verwarmd moet kunnen worden. Het zijn compacte systemen, veel kleiner dan een dieselkoelmotor. De CT-15 weegt bijvoorbeeld 145 kg, de bijbehorende verdamper (afhankelijk van het type) 38 of 54 kg. Wel hangt er een tank aan het chassis, die leeg 207 kg en volgetankt 696 kg weegt. Mocht de brandstof opraken, dan is er geen backup — ook een nadeel want de traditionele diesel is natuurlijk overal verkrijgbaar.

We zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van gebruikers. Marco Prins, mede-directeur van Vlug Transport uit Middenbeemster, heeft vier systemen lopen, zowel op bakken als op trailers, en meldt dat de betrouwbaarheid goed is. "Het systeem koelt ontzettend snel, zo snel dat je moet uitkijken dat hij niet doorschiet. Chauffeurs moeten erop letten dat ze de deuren niet te lang openen, want dan gaat deze cryogene koeler weer hard aan het werk. Het hoge verbruik vinden wij een aandachtspunt. We betalen nu 15 cent per kilo vloeibaar CO2, we hopen dat dat in de toekomst nog goedkoper wordt als er meer gebruikers komen." Het verbruik van CO2 hangt natuurlijk af van de omstandigheden, maar 150 tot 200 kg op een werkdag is niet ongewoon. Dat is zo'n 20 tot 30 euro per voertuig per dag.

Vlug heeft nog een viertal systemen in bestelling. Het bedrijf tankt in Amsterdam, maar binnenkort komt er een pompstation in Alkmaar bij.

Tielbeke Transport uit Lemelerveld heeft sinds een half jaar twee opleggers met een Thermo King CT-15. Directeur Ernst-Jan Dorpelo laat weten dat de lage geluidbelasting en milieu-argumenten ten grondslag liggen aan de keus. De trailers hebben standplaats

Zwolle, ze tanken in Apeldoorn en Zwolle.

Hij is tevreden over de koelprestaties, maar heeft net als zijn collega-vervoerder moeite met de hoge kosten. "De aanschaf is al duurder en de verbruikskosten zijn hoog, dus al met al loopt de rekening toch wel hoog op. Maar buiten kijf staat dat het systeem snel en stil is."

Thermo King Nederland laat weten dat cryogene koelsystemen inderdaad duurder zijn in aanschaf, maar dat de onderhoudskosten lager zijn, vanwege de eenvoud van het systeem en het geringe aantal bewegende onderdelen.

Carrier Transicold, de concurrent van Thermo King, bouwt geen cryogene koelsystemen. "Wat Carrier in eerste instantie verkoopt, is garantie van de koelketen. Een koelmachine moet het overal en altijd doen, voor alle toepassingen binnen een aanvaardbaar 'costs of ownership'. Met een cryogene koelsysteem als omschreven kunnen wij dat niet garanderen," aldus account manager Jan van de Pas. Met gebruik van diverse technieken is Carrier bezig aan het terugbrengen van de CO2-footprint van zijn machines. Nieuwe koelmiddelen, alternatieve aandrijvingen, gesloten compressorsystemen, dat zijn enkele van de ontwikkelingen. Zo levert Carrier tegenwoordig electrisch aangedreven koelers, direct vanaf de voertuigmotor aangedreven koelers en koelsystemen die werken met eutectische platen: grote gekoelde platen in de laadruimte die hun koude geleidelijk afstaan tijdens de rit.
(7 december 2011)

Reacties.

Het is niet zo dat transporteurs moeten omrijden om te kunnen tanken. Alle huidige tankstations zijn in overleg met de klanten daar gepositioneerd waarvoor het voor hen het meest gunstig is. Wij zijn vorig jaar gestart met het openen van tankstations en hebben de locaties niet ‘zo maar’ bepaald. Om cryogene koeling een succes te laten worden, spelen de tankstations juist een cruciale rol. Dat onze klanten moeten omrijden, klopt niet, omdat onze tankstations ook nog eens op bepaalde routes van klanten liggen. Alles in overleg.
Lonneke van Kerkfort, Thermo King Transportkoeling bv


  • Peter Appel Transport: "Koelen met CO2 vergt een heel andere benadering."

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Laser
    stalen gereedschapskist 500 x 400 x 300 mm


    Stainless steel voor aan of ... > Meer

    Nooteboom
    OSD-85-05V


    5 assige naloop gestuurde = ... > Meer

    FGS
    Kunststof wiggen en aluminium oprijbanen


    Kunststof wiggen hebben als ... > Meer

    GS Meppel
    Gesloten wide-spread kipperoplegger


    Gesloten oplegger in ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Antos 1833 LS


    Twee-assige trekker van de De ... > Meer

    Wüllhorst
    Koel-citytrailer — 12 meter lengte


    Citytrailer van de Duitse 12 ... > Meer

    FGS
    E-Liner


    Elektrisch vervoer op met op ... > Meer

    Scania
    S500 6x2 chassis


    Motorwagen met Scania de dus. ... > Meer

    Volkswagen
    moet eigenaren 3000 euro betalen - maar gaat in beroep


    De rechtbank in Amsterdam dat ... > Meer

    Meusburger
    kipperopbouwen


    Het Duitse bedrijf Meusburger ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon