of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Carrosseriebouwers zien toenemende vraag naar BE-opleggers.

De BE-oplegger wordt steeds serieuzer genomen door de Nederlandse carrosseriebouwer. De reden daarvan is dat fleet owners steeds moeilijker aan chauffeurs kunnen komen, en de BE-combinatie door iedereen met BE-rijbewijs bestuurd mag worden. Maar ook het toenemende belang van fijnmazige distributie speelt een rol.

De BE-oplegger speelt tot nu toe een bescheiden rol in het Nederlands wegtransport en eigen vervoer. Maar bedrijven die deze voertuigen bouwen, zien hun klandizie gestaag groeien. En daarom ruiken ook andere bouwers hun kans.


Groenewegen, alleen bekend van zwaar materieel, leverde onlangs vijf BE-opleggers af aan Holterman Wapeningsstaal in Markelo. En er lopen nog meer trajecten, zegt directeur B. Wellink van Groenewegen. "Holterman was al een klant van ons voor de zware opleggers, en ze hadden al een paar keer gevraagd of we ook een BE-oplegger wilden bouwen. Ze wilden licht materieel maar wel met Groenewegen-kwaliteit."


— foto: Eerste productie van BE-opleggers van Groenewegen.

De Brabantse fabrikant deed marktonderzoek en kwam tot de conclusie dat de BE-markt een aantrekkelijk perspectief biedt. Het is een (nu nog) kleine markt, maar er zijn weinig aanbieders. "Bovendien kunnen we ook qua prijs concurreren. Het produceren en assembleren past in onze bestaande logistiek. Bovendien zijn we erop ingericht om gespecialiseerd te bouwen, dus hebben we een voorsprong als het gaat om maatwerk," aldus Wellink.

De toekomstige Groenewegen BE-opleggers kunnen ook met een ander merklabel op de weg komen, want Wellink wil graag samenwerken met andere opbouwbedrijven. "Wij kunnen de chassis leveren, andere bedrijven kunnen ze dan opbouwen voor hun klanten."

Ook Jan Schonewille van Barents Aanhangwagens, één van de bestaande producenten van BE-opleggers, ziet een stijgende lijn in de verkopen. "Het heeft inderdaad te maken met het feit dat mensen met chauffeursdiploma steeds minder beschikbaar zijn. En je diploma halen kost veel geld. Dus kopen de klanten liever een oplossing waar bijna iedereen mee overweg kan."

Of dat niet gevaarlijk is, dan? Schonewille: "Als je met een tien meter lange oplegger voor het eerst in de stad rijdt, moet je wel heel goed uitkijken, want je hebt zo een schade te pakken. Van de andere kant: het risico is relatief. Het is in ieder geval niet groter dan bij een 20-jarige die net zijn chauffeurspapieren heeft gehaald en achter het stuur kruipt van een 40 tons combinatie..."


— foto: Barents uit Horst is specialist van het eerste uur, en constateert eveneens een stijgende vraag.

Barents kan gezien worden als de bouwer met de langste ervaring in de bouw van BE-opleggers. Het bedrijf legt zich vooral toe op speciaalbouw, minder op standaardopleggers. Innovatie en kwaliteit hebben de hoogste prioiteit, maakt Schonewille duidelijk. "We houden ons aan alle regels en passen geen twijfelachtige trucs toe. Zo houden we ons aan de limiet van 7,5 ton voor een BE-combinatie, en aan de 1/5 regel, die inhoudt dat de schoteldruk minimaal éénvijfde moet zijn van het totaalgewicht van de oplegger."

"Maar je kunt vrij ver gaan met dit soort opleggers. Zo is de lengte maximaal 13,60 meter, net als voor een gewone oplegger. Tel daar de lengte van de trekker bij op, dan zit je gauw op 16 meter. Maar meestal zijn ze wel korter, ook in verband met het gewicht."

"Met onze combinaties kun je dus ook probleemloos in andere landen rijden. Het wil weleens gebeuren dat klanten worden gecontroleerd door agenten die niet echt bekend zijn met de wetgeving. Tegenwoordig geven we kopers dan ook uittreksels mee van de wetten, voor het geval ze gecontroleerd worden."
(24 augustus 2011)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Alcoa
    Dura-Bright 17.5 x 6.75


    Nieuw wiel voor diepladers en ... > Meer

    Nooteboom
    Ballast aanhangwagen.


    Door Nooteboom gebouwde voor ... > Meer

    Van Eck
    Geconditioneerde oplegger FRC


    Geïsoleerde en gekoelde voor ... > Meer

    D-Tec
    Combitrailer S-Line CT-521-S


    Nieuw type Combitrailer op de ... > Meer

    Spier
    Athlet Thermo koel/vries laadbak met zijdeur


    De Spier Athlet Thermo kan om ... > Meer

    Alcoa Wheels
    Dura-Bright / Dura-Flange oppervlakte-behandeling


    Arconic introduceert Alcoa / ... > Meer

    Scania
    R500 6x2/4 trekker


    Scania R500 trekker, met een ... > Meer

    Kögel
    KTA Traileras


    Onderhoudsvriendelijke en met ... > Meer

    Liftboxx
    Diesel 3,5 / 4,25 / 5,0 / 6,6


    De Liftboxx is een bijzondere ... > Meer

    DAF
    XG+ 480 FT — 4x2 trekker


    De grootste en meest luxe van ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon