of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Steeds meer verlichte reclamezuilen langs snelwegen. En Rijkswaterstaat kan er weinig tegen doen.

Met steeds groter wordende reclameborden trekken adverteerders de aandacht van gebruikers van Nederlandse autosnelwegen. Maar als die reclameborden ook nog eens fel worden verlicht, komt dan de verkeersveiligheid niet in het geding?


— Een automobilist rijdt op de nachtelijke A12 een verlicht billboard tegemoet. Ter plaatse zijn rijbanen versmald in verband met wegwerkzaamheden.

Met meer dan honderdduizend voertuigen per dag is een billboard langs bijvoorbeeld de A4 een aantrekkelijk reclamemedium. Om te concurreren met de vele andere prikkels die de automobilist tijdens zijn rit ontvangt, grijpen eigenaren van billboards naar nieuwe middelen. Veel reclameborden zijn 's nachts verlicht, en onze redactie krijgt regelmatig post van transportondernemers die zich daarover zorgen maken.

"Ik rijd iedere avond over de A12, en je ziet steeds meer van die borden. Bij goed weer is dat goed te doen, maar bij regen word je soms verblind. Als dan ook nog de rijstroken bij werkzaamheden idioot smal zijn gemaakt, kun je nauwelijks nog op de goede rijstrook blijven rijden. Dat gaat tot ongelukken leiden, als het al niet is gebeurd", zegt eigen rijder A.P. Heikoop.





Verlichte reclameborden zijn niet nieuw, maar je ziet ze steeds meer en ze lijken steeds indringender. In feite staan ze niet dichterbij, ze worden steeds groter en staan op strategische plaatsen waar je blik ze nauwelijk kan ontwijken. In 2005 adviseerde TNO na klachten over billboards op een bioscoop bij Ede (langs de A12) aan de gemeente om geen vergunning voor deze reclameborden te verlenen. De gemeente Ede deed dat toch — met als argument dat in hetzelfde TNO-rapport stond dat automobilisten in staat waren om de borden te negeren. Tot teleurstelling van Rijkswaterstaat, die zich bij de gemeente had beklaagd.

Rijkswaterstaat (beheerder van de Nederlandse autosnelwegen) kan weinig doen tegen vergunningverlenende instanties als gemeenten en provincie. Een vreemde situatie: de rijksoverheid staat machteloos tegenover lagere overheden die de exploitanten een vergunning verlenen èn daarmee forse precariorechten opstrijken. Woordvoerdster Esther de Graaf van RWS: "Wij beheren alleen de weg zelf en een kleine strook erlangs. We hebben geen invloed op wat er wordt neergezet buiten deze smalle strook. Als we vinden dat de verkeersveiligheid in gevaar wordt gebracht, nemen we contact op met de betreffende gemeente of provincie. Maar ze zijn niet verplicht om onze adviezen op te volgen. We hebben net zoveel rechten als een individuele burger die een klacht indient."





Meindert van den Heuvel is directeur van Interbest, een exploitant van grote reclamezuilen langs snelwegen. "Wij voldoen aan alle regels die de vergunningverleners ons opleggen", zegt hij. "Voor elke reclamemast wordt een afzonderlijke vergunning verleend, met daarin bepaalde voorwaarden waaraan wij moeten voldoen. Als de borden verlicht zijn, schijnen de lampen op het bord, niet in de richting van de weggebruikers. Het is dus onmogelijk dat ze verblind worden. In reclameborden bij Schiphol werkt de verlichting van binnenuit, omdat we anders de piloten verblinden."


— Voor sommigen een prettige afleiding, voor anderen een doorn in het oog.

In haar factsheet "Reclame en voorlichting langs de weg" van januari 2009 adviseert de SWOV (stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) om geen reclameborden te plaatsen in de buurt van drukke punten. Uit diverse studies is gebleken dat deze borden de aandacht van de weggebruiker afleiden, hoewel een verband met ongelukken nooit is aangetoond. De SWOV pleit voor meer onderzoek naar het effect van dit soort reclames op de verkeersveiligheid. Het gebruik van bewegende beelden op dit soort borden wordt in ieder geval afgeraden.


— Verblindend bord van Siemens bij Zoetermeer. Siemens gaat kijken of de lichtsterkte 's nachts wat minder kan.

Billboards met bewegende beelden langs snelwegen zijn nog zeldzaam. Er staat er in ieder geval een langs de A12 bij de afslag Zoetermeer: een enorm LCD-display op het terrein van apparatenfabriek Siemens. "Dat bord staat daar om ons kenbaar te maken", zegt woordvoerder Bernard Bos van Siemens desgevraagd. Een suggesties om de lichtsterkte 's nachts te verminderen, om verblinding te voorkomen, vindt hij een goed idee. "Technologisch gezien moet dat kunnen, ik zal het doorgeven aan mijn collega." De gemeente Zoetermeer laat weten dat Siemens inderdaad een vergunning heeft voor het billboard, maar alleen voor stilstaand beeld. "Maar het mogen wel afwisselende beelden zijn." Volgens de gemeente heeft Siemens al eerder de lichtsterkte van het billboard verminderd, na opmerkingen hierover van Rijkswaterstaat.


— Felle borden leiden af, maar een verband met verkeersonveiligheid is nog niet aangetoond.

Persvoorlichter Cees de Bakker van Siemens Nederland belt ons later terug. "Dat bord staat er om reclame te maken. Wij hebben er vergunning voor en de voorwaarden leven wij na," geeft hij als officiële reactie. Ter toelichting zegt hij dat Siemens lang met de gemeente heeft onderhandeld over de voorwaarden. Een film afspelen mocht niet, vandaar dat het nu stilstaande beelden zijn die achter elkaar worden vertoond. "Als Siemens-medewerkers zijn wij trots op dat bord. We laten het publiek zien wat voor producten we allemaal maken. Omdat er klachten waren over de lichtsterkte, wordt dat inmiddels in het donker en bij regen 20% verminderd."

Belangenvereniging Transport en Logistiek Nederland is niet blij met de verlichte borden langs snelwegen. "Wij begrijpen dat exploitanten van billboardreclame graag goed willen opvallen en daar hun billboards op prepareren en locaties selecteren op maximalisatie van bereik. Wij vinden echter de verkeersveiligheid van hoger belang," zegt beleidsmedewerker Rob Aarse. "Een terughoudende toepassing qua omvang en attentiekracht van reclameboodschappen langs de snelweg vormt in dat verband een logisch streven. De vraag is hoe een terughoudende toepassing kan worden gedefinieerd en praktisch te vertalen is."

TLN verwacht dat nader onderzoek van de SWOV naar snelwegreclame antwoord beter kan geven op de effecten en risico’s. "Zulke informatie zal leidend kunnen zijn voor de mate waarin paal en perk gesteld dient te worden aan deze reclame-uitingen. Synchroon aan een dergelijk onderzoek lijkt het verstandig na te gaan welke juridische mogelijkheden er zijn om reclame-uitingen langs de snelweg te beteugelen en welke partijen betrokken zouden moeten zijn bij de effectuering daarvan," aldus Aarse.

Inmiddels hebben de provincies Utrecht en Flevoland maatregelen genomen tegen het plaatsen van reclameborden. Exploitanten kunnen nog wel een ontheffing krijgen, maar daarbij wordt gekeken naar mogelijke landschapsvervuiling en gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook de gemeente Amsterdam heeft paal en perk gesteld aan reclame-uitingen langs snelwegen.

Rijkswaterstaat werkt inmiddels aan het ontwikkelen van een "Afwegingskader", een document waarin staat onder welke voorwaarden reclamezuilen langs snelwegen zouden moeten staan. Met deze richtlijn kan men gemeenten en provincies aanspreken als zich excessen voordoen. "Weggebruikers die hinder ondervinden van reclameborden, kunnen dit melden bij ons telefoonnummer 0800 8002", aldus Rijkswaterstaat.

T (1 september 2009)

  • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    VDO
    TIS-Web Starterkit


    Starterset voor en Hiermee en ... > Meer

    Voith
    Aquatarder SWR


    Retarder van Voith. Werkt op ... > Meer

    STAS
    lichtgewicht grootvolume kipper oplegger


    Aluminium STAS kipper stalen ... > Meer

    Mercedes-Benz / Harald Bruhns
    Arocs 2051 AK 4x4 Trekker


    Mercedes-Benz Arocs trekker R ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Arocs 1846 LS 4x2 (4x4)


    Trekker geschikt voor zachte ... > Meer

    D-Tec
    Weighing System containerweegsysteem


    Trailerbouwer D-TEC een track ... > Meer

    Scania
    S520 V8 4x2 trekker


    De Scania S520 V8 op deze is ... > Meer

    Aluminium
    profiel voor zij-afscherming


    Aluminium profielen voor van ... > Meer

    Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts:
    alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040


    "Ons doel is om de aarde in ... > Meer

    Oliebedrijven waarschuwen Europa
    voor te snelle ban op verbrandingsmotoren en pleiten voor synthetische brandstoffen


    Producenten van diesel en in ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon